— Воскресіння мертвих

*  Як виражена віра у воскресіння мертвих в Старому Завіті?
“Я знаю, Іскупитель мій живий, і Він в останній день воскресить з праху цю мою шкіру, що розпадається, і я в плоті моїй побачу Бога” (Іов. 19:25-26).

“Оживуть мерці Твої, повстануть мертві тіла” (Іс. 26:19).

“І багато із тих, що сплять у поросі землі, пробудяться – одні для життя вічного, інші на вічну наругу і посоромлення” (Дан. 12: 2). 

 * Як описує пророк Ієзекиїль воскресіння мертвих?

“Була на мені рука Господа, і Господь… поставив мене серед поля, і воно було всіяне кістками… дуже багато їх на поверхні поля, і ось вони дуже сухі. І сказав мені: сину людський! чи оживуть кості ці? Я сказав: Господи Боже! Ти знаєш це. І сказав мені: проречи пророцтво на кості ці і скажи їм: “Кості сухі! Слухайте слово Господнє… Ось, Я введу дух у вас, і оживете. І обкладу вас жилами і вирощу на вас плоть, і покрию вас шкірою і введу у вас дух… і пізнаєте, що Я – Господь”. Я прорік пророцтво, як велено було мені; і коли я пророкував, зчинився шум, і ось рух, і почали зближатися…. кість з кісткою своєю. І бачив я: і ось, жили були на них, і плоть виросла, і шкіра покрила їх зверху… і увійшов у них дух, і вони ожили і стали на ноги свої – дуже, дуже велике полчище. І сказав Він мені: сину людський! кості ці – весь дім Ізраїлів” (Ієз. 37:1-8; 10-11).

 * Як описується віра, в воскресіння мертвих, у книзі Маковейській?

“Ти, мучителю, позбавляєш нас цього життя, казав один із семи братів, що відмовилися коритися велінню язичницького царя і порушувати закони отців, але Цар світу воскресить нас, що померли за Його закони, для життя вічного”.

 * Що відповів другий, на вимогу віддати руки на відсічення?
Простягнув їх, кажучи: “Від Неба я отримав їх і за закони Його не жалію їх, сподіваючись отримати їх знову”.

 * Що сказав ще один з братів?
“Той, хто вмирає від людей, прагне покладати надію на Бога, що Він знову оживить”.

 * А що говорила їм їхня мати?
“Я не знаю, як ви з’явилися в утробі моїй; не я дала вам дихання і життя; не мною утворилася природа кожного. Отже, Творець світу, Який утворив природу людини і упорядкував походження всіх, знову дасть вам дихання і життя з милістю, оськільки ви тепер не жалієте себе за Його закони”          (2 Мак. 7:1-41).

 * Як описує воскреслу плоть апостол Павло?

Це буде “духовне тіло”: “Та хто-небуть скаже: як само воскреснуть мертві?… при воскресінні мертвих: сіється у тління, встає у нетлінні; сіється у безчесті, встає у славі; сіється в немочі, встає в силі; сіється тіло душевне, встає тіло духовне… як ми носили образ земного, так будемо носити і образ небесного… Мертві воскреснуть нетлінними, а ми перемінимося. Бо тлінному цьому належить зодягнутися в нетлінне, і смертному цьому зодягнутися в безсмертя” (1 Кор.15:35, 42-44, 49, 52-53).

 * Яким буде нове, “прославлене” тіло людини, після воскресіння?
Подібним до тіла Христа після Його Воскресіння, коли Він являвся учнім, проходячи крізь замкнуті двері (Ін. 20:19,26). Воно буде нематеріальним, як світло, і легким.

 * Що збереже?

“Образ” земного матеріального тіла.

 * Що не буде йому властиве?
Жодні недоліки матеріального тіла, як, наприклад, різні покалічення, ознаки старіння.

 * Чим буде воскресіння мертвих?
Для одних – “воскресінням життя”, а для інших – “воскресінням осудження” (Ін. 5:29).

 *  В чому полягає смерть?
У відлученні душі від божественної благодаті і поєднання з гріхом.

 * У чому всі воскреснуть, по Священному Писанні?
У своєму чині (1 Кор. 15:23).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *